2016. április 21.

Évi 4 ezer beteget vizsgálhatnak az új ultrahanggal

Egy tízmillió forint értékű ultrahang diagnosztikai eszközt vásárolt a Duna Aszfalt a kecskeméti megyei kórház neurológiai és stroke osztálya számára. A készüléket csütörtökön adták át.

Egy tízmillió forint értékű ultrahang diagnosztikai eszközt vásárolt a Duna Aszfalt a kecskeméti megyei kórház neurológiai és stroke osztálya számára. A készüléket csütörtökön adták át.

A hordozható ultrahang várhatóan évente legalább 4 ezer beteg vizsgálatát teszi majd lehetővé. Azaz nagy segítség lesz az osztály számára, ahol évente mintegy 2 ezer fekvő-és 12 ezer járóbeteget látnak el. Ahogyan az a sajtótájékoztatón elhangzott: a készülék hatalmas előrelépést jelent a betegek diagnózisának felállításában.

A már üzembe állított eszköz fontosságára dr. Bihari Katalin, a neurológiai és stroke osztály főorvosa hívta fel dr. Svébis Mihály kórházi főigazgató figyelmét, mikor tavaly nyáron értesült arról, hogy a Duna Aszfalt már második alkalommal adományozott orvosi berendezést a kórháznak (akkor egy szívultrahangot a csecsemő-és gyermekgyógyászati osztálynak). Bihari Katalin javaslata, kérése eljutott a céghez is, amely a titkon remélt módon reagált: beszerezte a korszerű eszközt.

A főorvostól megtudtuk: az új ultrahang diagnosztikai készülék lehetővé teszi a stroke (ez ma Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok) korai felismerését, ezzel a megelőzésben nélkülözhetetlen a szerepe, és a pontos diagnózis mellett a kezelés megtervezéséhez is nagy segítséget nyújt. Használatával megállapítható az erek esetleges szűkülete, az erekben áramló vér sebessége és iránya. Mindebből pedig következtetni lehet egy esetleges vagy újabb stroke kialakulásának a veszélyére, és az orvosok meg tudják határozni a beteg számára szükséges terápiát. Az új készülék már alkalmas olyan vizsgálat elvégzésére is, amellyel az agyi erek állapotáról is képet lehet kapni, és segítségével monitorozni lehet a stroke-ot elszenvedett betegeket.

Tesztelték is az új készüléket

Az eszközért Svébis Mihály főigazgató mondott köszönetet Lehel Zoltánnak, a Duna Aszfalt innovációs főmérnökének és szóvivőjének - aki egyébként rögtön a sajtótájékoztató után fel is avatta az ultrahangot, bemutatva annak működését. Amint az a gyorsdiagnózisból kiderült, a szóvivőnek semmi baja, az ereivel minden rendben van.

Nem először segítettek a kórháznak

A magyar építőipari piac egyik legjelentősebb szereplője, a Duna Aszfalt 2013 óta fektet nagy hangsúlyt a társadalmi felelősségvállalásra, ezen belül is kiemelten az egészségügyre. Kezdésként az Országos Onkológiai Intézetet támogatták egy lézerkéses tüdődaganat műtő készülék megvásárlásában. A kecskeméti intézményben visszatérő adományozók: főtámogatóként csatlakoztak a gyarmekosztályokat "mesebirodalommá" varázsoló Csemetedoki programhoz, tavaly pedig egy 36 millió forint értékű komplett laparoszkópos tálcát adományoztak az általános sebészeti osztálynak, valamint 9 millió forintot biztosítottak egy gyermek szívultrahanghoz.