2015. március 4.

Kecskeméti „kulcslyuk” sebészet

Közel 38 millió forintos sebészeti eszközt kapott adományként a Bács-Kiskun Megyei Kórház a tiszakécskei székhelyű Duna Aszfalt Kft-től.

Nagyvonalú adománnyal nyújtott segítséget a Duna Aszfalt Kft. a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházáért Alapítványnak. Az intézetben évente 18.400 műtéti beavatkozást végeznek, ebből az Általános Sebészeti Osztály közel 3.000 műtéttel részesedik. Az új eszközöknek köszönhetően Általános Sebészeti Osztályon jelentősen lecsökken a várólista, az ápolási napok száma, és a betegek felépülési ideje is lerövidül. Az intézmény általános sebészei egy modern full HD kamera rendszeren keresztül, egy 26 colos LED monitorra kivetítve képet kapnak a műteni kívánt területről. A berendezés egyszerre segíti az orvosok munkáját, miközben a betegekre is tekintettel van. Márciustól jelentősen kevesebb időt kell a pácienseknek a kecskeméti megyei kórházban tölteniük sebészeti műtétjük után, hála a Duna Aszfalt Kft. eszközadományának, amellyel a cég a Bács-Kiskun Megyei Kórház Általános Sebészeti Osztályát támogatja. A legkorszerűbb eljárást megvalósító laparoszkópos eszköz segítségével nem csak a várólista csökken, hanem maga a beavatkozáskor keletkező seb is. Csupán 1-2 centiméteres vágásra van szükség ahhoz, hogy a műtétet végző orvos az eszköz segítségével a bőrön és hasfalon keresztül egy piciny kamerát eljuttasson a vizsgálandó szervhez.

A laparoszkópos műszert főként epekőműtéthez, vakbél, lágyéksérv, vékonybél és vastagbél eltávolításhoz, továbbá a lépkivételhez használják, ezen kívül a diagnózis felállításában is segíti a sebészorvosok munkáját. A sebészeten kívül alkalmazható még az urológiában, és szülészet-nőgyógyászati  beavatkozásoknál is. A műtét alatt az orvosok egy 26 colos LED monitoron keresztül éles Full HD felbontású képet kapnak a beteg belső szerveiről és a műteni kívánt területről. A műtéti terület megvilágítását a LED fényforrás biztosítja, amely energiatakarékosabb, mint a korábban használt xenon fényforrás. A laparoszkópos műtéteknél nagyon fontos az úgynevezett pneumo-peritóneum létrehozása, és fenntartása, hogy a sebész lásson a hasüregben, és legyen tér az eszközökkel való manipulációhoz. Ezt az inszufflátor által bevezetett  széndioxid gázzal érik el. A Caiman egy bipoláris, komputer vezérelt véredény forrasztó készülék, mely 66 C° forrasztja az ereket, minimális széli hőterjedéssel. Vértelen preparálást biztosít nyitott, és laparoszkópos műtéteknél.

A műtétekhez szükséges technikai berendezéseket egy laparoszkópos állványon helyezték el, ami könnyebb mozgathatóságot biztosít. Az adomány még 4 komplett műszerkészletet is tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy több műtétet lehessen elvégezni naponta. Azért nagyszerű ez a berendezés, mert egyszerre képes segíteni az orvosok munkáját, közben pedig a betegekre is tekintettel van. A kórház főigazgatója Dr. Svébis Mihály elmondta, hogy az évente lebonyolított körülbelül 3000 sebészeti műtét kb. 40 százalékánál fogják használni ezt a laparoszkópos műtéti eszközt.
A Duna Aszfalt adományának értéke 37.750.000 forint.