2016. augusztus 24.

Tábor az esélyegyenlőségért, a beintegrálásért

Szászberek Alsón került első ízben megrendezésre a tábor, ahol 15 értelmileg akadályozott, autista, magatartásproblémákkal küszködő gyermek vesz részt.

A tábor lakói a kecskeméti Nyíri úti Speciális Iskola, többségében alsós tagozatos tanulói, akik a Szolnok melletti településen a tanyasi világ óvó burkában töltenek három napot a Kökényes Tanyán. A gyerekek különféle animációs programokban vesznek részt, köztük kézműves szakkör, különféle sportfoglalkozások, lovaglás is a repertoárhoz tartozik. A tábor modern-tanyasi körülményekhez mérten működik: istálló, jurta, faházak és a haszonállatok világával egybekötve.

A programokat és foglalkozásokat az Edutus Főiskola turizmus karán hallgató, animáció tantárgyat is tanuló, önkéntes diákjai és oktatója ötlötték ki. A diákok olyan animációs programokat szeretnének kitalálni a gyerekeknek, amelyek hosszabb ideig lekötik őket és nyugodt lelkülettel foglalják le magukat.

A főiskola idén, a turizmus világnapján (szept.27.) a fogyatékkal élőkkel foglalkozik, melynek fő témája a Turizmust mindenkinek jeligére hallgat. Ennek a felindulásnak foganatja ez a tábor, ahol a turizmus és a fogyatékosság kéz a kézben él s működik. Gondos Borbála, az Edutus Főiskola oktatója és a turizmus tanszék tanszékvezető-helyettese, valamint Szűcs Viktória a Főiskola turizmust hallgató tanulója, aki a tábor egyik vezetője közösen bonyolítják le a tábor napi programsorozatát. A két hölgynek köszönhetően az Alumni találkozó is sor kerül szeptemberben, ahol hasonló problémákkal élő gyerekek néptánc koreográfiával és egyen kézműves ajándékkal készülnek a vendégeknek, öregdiákoknak. További távlati célokat is pedzegettek az Edutus képviseltjei, többek között tervezés alatt áll egy egynapos Budapesti idegenvezetés az értelmileg akadályozott gyermekek részére, amelynek fejleményéről remélhetőleg hamarosan hallhatunk majd.

Az Edutus Főiskola egyik fő eszménye, hogy az érettségi előtt álló, végzős, vagy a felsőoktatási tanulmányait megkezdő, súlyos mozgásszervi fogyatékkal élőket, a siketeket és a vakokat sikeres pályaválasztásra készítsék fel, illetve a felsőoktatásba és a munkaerőpiacba való beintegrálást minél nagyobb számban megvalósítsák; mindez a kezdeményezés a Pályáraállító megnevezésre hallgat.

Nem mehetünk el amellett, hogy ez a háromnapos tábor, mely augusztus 15.-17ig tart, nem valósulhatott volna meg a Duna Aszfalt kft. támogatása nélkül. A Tiszakécskei útépítő vállalattól azonban nem ez volt az első kalapot emelő cselekedete, ugyanis a Duna Aszfalt kft. az elmúlt három évben több, mint 100 millió forintot költött egészségügyi támogatásra. 2013-ban lézerkéses tüdődaganatot műtő készüléket kapott az Országos Onkológiai Intézet, továbbá 2014-ben a Bács-Kiskun Megyei Kórházban, a III. emeleti gyermekosztályon „Mesekórházat” hoztak létre a beteg gyerekek számára. A 2015-ös év se telt másként, ugyanis februárban egy laparoszkópos tálcával bővült a Sebészeti osztály, júniusban pedig a Csecsemő és Gyermekgyógyászati osztály jutott szívultrahangos készülékhez a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. Az idei év se maradt el adományozásban, miszerint áprilisban szintúgy a Bács-Kiskun Megyei Kórház Neurológiai és Stroke osztálya kapott egy 10 millió forint értékű ultrahang-diagnosztikai eszközt, amely lehetőséget teremt a stroke korai felismerésében, mindez a vállalat jóvoltából.

A Duna Aszfalt kft. idén csatlakozott a BSCDH-hoz (Üzleti tanács a fenntartható fejlődéért szervezethez), ezzel kijelentve, hogy a vállalat eltökélten támogatja az esélyegyenlőség elvének érvényesülését, elismerve, hogy minden embernek joga van ahhoz, hogy tisztelettel és méltósággal bánjanak vele, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen. A Duna Aszfalt azt az elvet vallja, hogy a foglalkoztatás során semmilyen korú, nemű, nemzetiségű, családi vagy egészségi állapotú munkavállaló sem értékesebb a társadalom számára a másiknál. Társadalmunk minden tagjának érdeke a szolidaritás erősítése.

A táborhoz csatlakozott továbbá a Kowalsky meg a Vega zenekar is, aki szívélyesen adta áldását a Mosoly című dalának felhasználására, amihez tartozó klipben a tábor mozzanatait, történéseit szeretnék bemutatni, és azt, hogy gyerekek teljes értékű tagjai a társadalomnak.

Ugyanis a tábor célja, hogy lehetőséget ad egy speciális szegmens megismeréséhez, specifikus tartalmak kidolgozásához, amivel ezeket a hátrányos helyzetű gyerekeket is le lehet foglalni. Az integrációs célt szolgáló programok kidolgozása is szerepel a törekvések között, olyan programok kidolgozására van itt szükség, amelyek megkönnyítik az animációs programokon való részvételt a szülői jelenlét nélkül is, ezzel lehetőséget adva egyfajta önállósodásra.

A kecskeméti iskola (Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézet) olyan sérült gyerekeket választott ki, akiknek speciális odafigyelésre van szükségük és nehezen válnak el szüleiktől. E táborlakók, azon szerencsések közé tartoznak, akiknek lehetőségük nyílott pár napra kiszakadni a családi felügyelet alól, ezzel is fejlesztve önállóságukat.

Bár a tábor első idényét tudhatja magáénak, a távlati célok már kivannak tűzve, és az Edutus Főiskola a kecskeméti Nyíri úti Speciális Iskola közreműködésével, jövőre is szeretné elindítani táborát, hogy egy állandó, tradíciókat felmutató nyári táborrá avanzsáljon, hogy minél több gyerek lehetőséget kapjon elindulni az integráció útján. A kecskeméti Iskola Mosolygó Szemekért Alapítványa (számlaszám: 52000056-13500067) köszönettel és szívélyes tisztelettel várja a segítő kezek adományait, melyek lehetőséget teremthetnek egy új, befogadóbb társadalomra, amelynek minden egyes tagja egyenértékű, éppúgy a valamilyen fogyatékkal élők, mint a társadalom többi tagja. Segítsünk a gyerekeken, adjunk esélyt számukra egy jobb életért.