Hírek


2020. október 15.

Indul az építkezés: 36 kilométernyi négysávos úttal gazdagodik Észak-Dunántúl

Új nyomvonalon épül meg a 83-as gyorsforgalmi út Győr és Pápa között a Duna Aszfalt és a Soltút kivitelezésében.


Pápa és Tét kötött épít a Duna Aszfalt

Ünnepélyes eseményt tartottak délelőtt a Győr-Moson-Sopron megyei Gyarmaton, az új, 2x2 sávos 83-as főút projektjén a munkavégzés megkezdése alkalmából. A projektben Győr és Pápa között teremtik meg a rég vár gyorsforgalmi kapcsolatot 132 milliárd forint állami forrásból a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, amely új nyomvonalon készül el. A projektben 2x2 sávos gyorsforgalmi út két szakaszban épül meg: Pápa és Tét déli csomópontja között a Duna Aszfalt Kft. valósítja meg a munkálatokat, a Tét déli csomópontja és Győr közötti szakasz pedig a Soltút Kft kivitelezésében készül el. A kivitelezés mindkét szakaszon egyszerre zajlik, az útszakaszonb 110 km/h lesz a megengedett sebesség.

2023-ra lesz kész

A négysávos 83-as főút szakaszán megépül két darab különszintű csomópont is Pápa északi térségében és Gyarmatnál, valamint 15 darab híd műtárgyat is átadnak. Stratégiailag is fontos az M83-as út megvalósulása, így a pápai repülőtérnek közvetlen összeköttetése lesz Győrrel és az autópályával. Az eseményen Kiss Boglárka NIF-szóvivő kiemelte: a 83-as főút Győr és Pápa közötti szakaszának forgalomba helyezése 2023 végén várható. Emlékeztetett: a NIF beruházásában 2018-ban készült el Győr bevezető szakaszának első egy kilométere, a mostani fejlesztésnek köszönhetően a bevezető további 3 km-en bővül 2×2 sávosra. A szakasz elején a Malom utcánál, illetve az Új Élet utcánál körforgalmú csomópontok is épülnek.

Kara Ákos országgyűlési képviselő többek között kiemelte: egy rendkívül balesetveszélyes és rossz nyomvonalvezetésű út helyett, egy új nyomvonalú 2x2 sávos főút fog megépülni. Kovács Zoltán szintén térségbeli országgyűlési képviselőként felszólalva a beruházás jelentőségét számokon át mutatta be: a 36 km-es szakaszon 137 ezer m3 aszfaltot és 3,7 millió m3 töltésanyagot építenek be, valamint több mint 9500 fát ültetnek.

Forrás: magyarepitok.hu
Fotó: Nagy Mihály, magyarepitok.hu