Hírek


2020. február 20.

Közel 60 százalékos készültségnél tart a zalai tesztpálya

A Duna Aszfalt, a ZÁÉV és a Szabadics kivitelezésében épülő járműipari pálya építésénél év végéig elkészül az aszfaltozás az újabb pályaelemeknél.


Nagyjából 55-60 százalékos készültségű a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kivitelezése, amely során a Duna Aszfalt Kft., a Szabadics Zrt. már jelentős mélyépítési feladatokat végzett el, több pályarészt átadva, a magasépítési munkálatokat pedig a ZÁÉV Zrt. kivitelezte. Várhatóan az idei év végéig a még készülő pályaelemek döntő többsége aszfaltburkolatot kap, illetve elindulhat majd az utolsó ütem, a 8 kilométeres ovális pálya kialakítása is. Az év végéig elkészül az aszfaltozás, illetve a városi környezetet mutató épületvázak. Tavaly, az első ütemben már átadták, és azóta is használják a tesztpálya dinamikus felületét, a smart city első 5 hektáros területét, valamint a kezelhetőségi pályát.


Nyolc különböző felületet biztosító fékpálya is épül

A smart city 5 hektárja mellett elkészült a további 13 hektárnyi terület alapozása, illetve a városi környezetet imitáló utak kavicságya. Ugyancsak elkészült a kavicságyazása a 1,5 kilométer hosszú, 2x2 sávos autópálya-szakasznak, valamint az ehhez csatlakozó 5 kilométeres autóút is. Épül a 8 különböző felületet biztosító fékpálya is, amelyen a vizes, jeges és egyéb burkolatokon tehetik próbára a járművek fékberendezéseit és gumijait. Jelenleg 8 centiméteres, speciális kivitelű, nagy teherbírású kerámiakockákból egy fűtött sátor alatt burkolják a 200 méteres, jeges útviszonyok előidézésére alkalmas felületet.


Elkészülés után is bővítik majd az igényeknek megfelelően

A 265 hektáros területen mintegy 45 milliárd forintos állami beruházással épülő ZalaZONE Járműipari Tesztpályán az enyhe télnek köszönhetően az elmúlt hónapokban is zajlottak a kivitelezési munkák. A tesztpálya Európában is egyedülálló módon alkalmas lesz az önvezető és az elektromos, de a hagyományos járművek vizsgálatára is. Az előnyeihez tartozik az is, hogy az épülő M76-os okosút révén még kiterjedtebb tesztkörnyezetet is biztosít. A mostani tervek alapján készülő elemek befejezése után a további felmerülő igényeknek megfelelően bővítik és egészítik majd ki a zalai tesztpályát.