Hírek


2020. február 7.

Újabb 30 kilométeres négysávos szakasszal bővült az M4-es

A Duna Aszfalt és az EuroAszfalt által kivitelezett ütemnek köszönhetően immár 45 kilométernyi egybefüggő szakasza van a gyorsforgalmi útnak.


Pénteken délben Pilis térségében átadták az M4-es gyorsforgalmi út Üllő és Albertirsa közötti 30 kilométeres szakaszát, mely a Duna Aszfalt Kft. (22 kilométer) és az EuroAszfalt Kft. (8 kilométer) kivitelezésében készült el, nettó 52 milliárd forintból.


A 2017 áprilisában elkezdődött beruházásban a két település között 29 kilométeren új nyomvonalon valósult meg a kétszer két sávos gyorsforgalmi út, tehermentesítve Monor, Monorierdő és Pilis településeket, illetve távolabbra helyezve a forgalmat Albertirsától. További 1 kilométeren a meglévő kétsávos út bővült négysávosra. A projekt jelentős eleme volt, hogy az üllői csomópontnál a korábbi lámpás kereszteződés helyett különszintű csomópont épült. Emellett fontos fejlesztés volt Pilis téréségében egy kétoldali pihenőhely kiépítése Gerje-Pilis névvel.

A fentieken túl megvalósult fejlesztések:

  • további négy különszintű csomópont,
  • Pilis nyugati elkerülő útja (3123-as út),
  • 11 aluljáró és 3 felüljáró,
  • illetve párhuzamos földutak létesítése.

Ezzel a beruházással, valamint az Albertirsa után korábban átadott szakaszokkal immár 45 kilométeres egybefüggő négysávos szakaszon lehet autózni Üllő és Cegléd között. A pénteki átadón elhangzottak szerint az idén nyáron több mint 11 kilométeren átadják az Abonyig tartó maradék szakaszt is, amit a Duna Aszfalt Kft. kivitelez.

Ennek a folytatásaként az M4-es Abony (Kelet) és Törökszentmiklós (Nyugat) közötti szakaszát a Colas és a Duna Aszfalt kivitelezi 90+859 és a 118+000 kilométer szelvények között. A Szolnok északi elkerülőjeként épülő úton egy új Tisza-híd is megépül, a munkák tavaly augusztusban elkezdődtek.

Az M4-es további szakaszai:

  • a Törökszentmiklós és Püspökladány közötti 65 kilométeres szakasznak tavaly májusban hirdették ki a tervezőit;
  • a Püspökladány és Berettyóújfalu közötti 30 kilométeres szakasz tervezési fázisban van;
  • a Berettyóújfalu és az országhatár közötti mintegy 30 kilométeres szakaszból egy kisebb részt már tavaly átadott a kivitelező Duna Aszfalt Kft. és a Hódút Kft., ugyanakkor a hátralevő 26,5 kilométert idén nyáron fejezi be ugyanez a két cég.


3200 milliárdos program fejleszti a közutakat

A pénteki átadón az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára is részt vett. Mosóczi László hangsúlyozta, az M4-es autóút fejlesztése mindkét kiemelt kormányzati cél megvalósítását elősegíti. "Beköti a gyorsforgalmi hálózatba Szolnokot, és újabb magas színvonalú közúti összeköttetést létesít Erdély, Románia felé" - fogalmazott az államtitkár. Közölte, hogy a 2024-ig tervezett közútfejlesztési projekteket keretbe foglaló Útprogram teljes költségvetése 3200 milliárd forint, amelynek nagyobbik részét, a gazdaság jobb teljesítményének köszönhetően, a magyar büdzsé fedezi.