BIM

2019. október 25.

Az építőiparban, annak minden ágában, legyen szó akár magas-, mély- vagy infrastruktúraépítésről -sok szó esik az épületinformációs modellezésről, azaz a Building Information Modelingről (BIM), ami a hagyományos építőipari folyamatokkal szemben egy, a létesítmény egész életciklusát végigkísérő 3D modell alapú információcserére épül.

Új megoldás a digitális jövőért

 

Napjainkban az átlátható projektkezelést és magasszintű tervbiztonságot kínáló BIM újabb és újabb felhasználási lehetőségeit felismerve már épületinformációs menedzsmentként is szokás rá hivatkozni.

Az első magyar BIM-kézikönyv a következő definíciót tartalmazza:          

„A BIM olyan CAD-alapú tervezésmódszertani folyamatok és irányelvek alkalmazásának összessége, amely lehetővé teszi az építmények létrehozásában és üzemeltetésében érdekelt szereplők (építtetők, tervezők, kivitelezők, üzemeltetők) számára a valóságnak megfelelő virtuális térben történő együttműködést és információátadást, illetve a releváns adatok gyors és hatékony megjelenítését.”

Tehát a BIM a tervezési és építési folyamatok átfogó, digitális modellek segítségével történő szimulálását és optimalizálását jelenti.

 

Tervezéstől akár a bontásig

 

A rendszer célja, hogy az életciklus alatt minden fontos adatot lehetőség szerint egy, információkkal feltöltött digitális modell tartalmazzon és egy közös adatkörnyezetben tároljon, így alkalmazása javíthatja az együttműködést, a koordinációt, a hatékonyságot, a következetességet, a megbízhatóságot, a tervezés minőségét - köszönhetően az információk rendkívül gyors áramlásának. A kivitelezéskoordináció térben és időben lekövethető, statikai vagy energetikai szimulációk végezhetők el rajta, az ütközésvizsgálatokkal pedig fény derül olyan problémákra, melyekkel még a modelltérben kiszűrhetjük az esetleges tervezési hibákat. Az építkezés során keletkező valamennyi adatot 3D-modell formájában tárolhatjuk, használhatjuk és kezelhetjük. A BIM további előnyöket kínál a hagyományos tervezési módszerekkel szemben, hisz minden szakág, a projektben érintett összes szakterület számára fontos vizuális, technikai és funkcionális tulajdonságot, információt tartalmazhat, így általa bármikor részletesebb, pontosabb adatokhoz juthatunk bármely alkotóelemet illetően.

A jól felépített modell az üzemeltetés szempontjából is fontos lehet, hisz az építmény teljes életútját, életciklusát végigkísérheti - a tervezéstől a kivitelezési szakaszon át az üzemeltetésen keresztül egészen a bontásig.

 

A BIM a következőket kínálja:
 

 • Komplex projektek esetén is adott a tervezési biztonság
 • Valós időben modellezi a változásokat, azok teljes hatását a projektre
 • Képes integrálni a modern műszerek szolgáltatta adatokat a tervezésbe
 • Elősegíti a beruházói döntéseket
 • Magasabb termelékenységet biztosít az információkhoz való egyszerű, központosított hozzáférés segítségével
 • Segít elkerülni a hibákat a mindenki számára hozzáférhető aktuális adatok révén
 • Kiküszöböli a papíralapú dokumentáció nagy részét, a manuális adatcserét
 • Gyorsítja a munkafolyamatokat
 • Képes ütközésvizsgálatra összevetve a projektben érintett szakemberek tervadatait
 • Összehangolja a munkafolyamatokat a kivitelezőkkel
 • Csökkenti az építkezési időt és költséget
 • Minimalizálja a kockázatokat
 • Megkönnyíti az építéshelyi felügyeletet
 • Könnyűen ellenőrizhetővé teszi a határidőket az építési szakaszban
 • A létesítmény üzemeltetéséhez később felhasználhatóak a korábbi információk

 

BIM a mélyépítésben is

 

Habár a digitalizációt és a BIM-et a magasépítéshez kötik a legtöbben, a mélyépítésben is fontos szerephez jut ez a kulcsfontosságú eszköz, mely minden folyamatot magasabb szintre emel. Cégünknél hisszük, hogy az építőipar digitalizációt, az új technológiák nyújtotta előnyöket ki kell használnunk, hisz a nagyobb hatékonyság és a minőségibb eredmények elérése mindenki érdeke. A jövő építőipari megoldásai, köztük a BIM nem csak a tervezés-kivitelezés folyamatát könnyítheti meg és csökkentheti a tervezési hibákat és az extra költségeket, de a projektekre való jobb rálátás jobb döntésekhez vezethet, s a digitális menedzselés is komoly versenyelőny.