Hírek


2015. november 20.

3,4 milliárd forintból építettek szennyvízhálózatot

Kunhegyesen és Abádszalókon 3,4 milliárd forintból építettek szennyvízhálózatot. A kivitelezők egyike az utóbbi idők közbeszerzéseinek nagy nyertese, a Duna Aszfalt Kft.


Befejeződött a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalók és Kunhegyes közös szennyvízelvezetési és tisztítási projektje, a fejlesztés záróeseményét szombaton tartották Kunhegyesen.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Abádszalók-Kunhegyes Közös Szennyvízkezelő Társulás rendezvényén elmondta: a Környezet és Energia Operatív Program keretében megépült csaknem 3,4 milliárd forintos beruházás a két település összesen 14 ezer lakosának teszi kényelmesebbé az életet. A beruházással Kunhegyesen a korábbi 25 százalékról mintegy 95 százalékra, Abádszalókon 45 százalékról 91 százalékra nő a szennyvízcsatornával ellátott területek aránya.

A vidéki települések szennyvízkezelése az elsődleges feladatok között szerepel a nemzeti vidékfejlesztési stratégiában - emlékeztetett a miniszter, megjegyezve, hogy a KEOP összköltségvetése 2007-2013 között 1587 milliárd forint volt. Bene Ildikó fideszes országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos az eseményen elmondta: a 2007-2013-as uniós támogatási ciklus 8200 milliárd forintos fejlesztési keretének 96 százalékát hívták le eddig, reményei szerint az év végére sikerül elérni a száz százalékot.

A 2013-2020-as uniós ciklusban 12 ezer milliárd forint a keret, 2017. június 30-ig ezeket a pályázatokat kiírják - tette hozzá. Bene Ildikó szólt arról, hogy 1300 milliárd forint jut majd vidékfejlesztési programokra, a területi operatív programok révén ebből Jász-Nagykun-Szolnok megye 54 milliárd, Szolnok városa külön 15 milliárd forintot használhat fel.

Fazekas Sándor szólt arról, hogy a szombaton átadott beruházás során Kunhegyesen megépült 32 kilométer gerincvezeték, a házi bekötések hossza 22 kilométer, a nyomóvezeték 4 kilométeres. Az Abádszalókon megépült 20 kilométeres gerincvezeték mellett a házi bekötések hossza csaknem 10 kilométer, a nyomóvezeték több, mint 1 kilométer. A projekt során a szennyvíztisztító telep kapacitása bővül - közölte a miniszter. A kivitelezés 2013 nyarán kezdődött, a hat hónapos próbaüzem 2015. szeptember 14-én ér véget. A beruházás kivitelezője Abádszalókon a SADE Magyarország Kft., Kunhegyesen az AH-DA Konzorcium, tagjai az A-HÍD Építő Zrt. és a Duna Aszfalt Kft. A szennyvíztisztító telep kivitelezője a DA-VW Abádszalók-Kunhegyes Telep 2011 Konzorcium , tagjai a Duna Aszfalt Kft. és a Veolia Water Solutions & Technologies Magyarország Zrt.