Hírek


2020. szeptember 18.

Átadták a Duna legmagasabb hídját Komárom és Révkomárom között

A Hídépítő, a Mészáros és a Hódút munkájával felépített átjáró jelentősen rövidíti a teherforgalom útját, emellett tehermentesíti a belvárosi hidat.


Csütörtökön délelőtt Révkomáromban átadták a Duna felett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Slovenská Správa Ciest (SSC) beruházásában megépített Monostori hidat. Az új komáromi híd kivitelezését a Hídépítő Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta H-M DUNAHÍD Konzorcium végzete el, kiemelt alvállalkozóként a Hódút Kft. közreműködésével. A 2017 őszén elrajtolt projektben Magyarország és Szlovákia között egy 600 méteres, egy pilonos, ferdekábeles átkelő épült a komáromi vasúti hídtól 170 méterre nyugatra.
 

Az egyik legfontosabb tulajdonsága: nehézgépjárművek is használhatják

A Monostori híd a Duna legmagasabb hídjaként jött létre. A hétezer tonnás acélszerkezetű híd kétsávos, nehéz járművek és munkagépek is használhatják. 

Az új közúti, kerékpáros és gyalogos Duna-híd jelentősége, hogy mintegy 100 kilométerrel rövidíti a szlovák-magyar teherforgalom útját.

Eddig ugyanis a szlovák 64-as főút felől, Érsekújvár térségéből érkező teherautók csak Győr vagy Esztergom felé kerülve tudtak átkelni a Dunán.

Az átkelő másik hozadéka, hogy tehermentesíti a meglévő komáromi hidat, ami a két település belvárosait köti össze, és 20 tonnás súlykorlátozással működik. A nettó 91,2 millió eurós projekt teljes költségének közel 85 százalékát a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatási alap finanszírozza.

A korábbi fénypróbán így festett a Monostori híd - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Forrás: magyarepitok.hu