Hírek


2015. november 20.

Átadták a korszerűsített Mályvádi árvízvédelmi szükségtározót

A Mályvádi árvízi szükségtározó projektjének megvalósítása 2011-ben kezdődött meg, végső átadására pedig november 18-án délelőtt került sor.


Az eseményen jelen volt többek között dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott, dr. Görgényi Ernő polgármester, dr. Kovács József, Békés megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője és Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója is.

A Körösök heves vízjárású folyók, a múltbeli árhullámaik szinte kivétel nélkül töltésszakadást idéztek elő, ami végül spontán szükségtározásként is hatott. Az árhullámok elleni védekezésként a román és magyar felek egyaránt folyamatosan árvízvédelmi fejlesztéseken dolgoztak. A Mályvádi árvízvédelmi szükségtározó a hetvenes években épült meg, és eddig három alkalommal üzemelt, legutóbb a Fehér-Körös 1995-ös árhullámának megcsapolása céljából történt megnyitást követően ömlött több mint 7 millió köbméter víz a tározóba. 

A korábbi, robbantásos eljárás kivitelezése időigényes, bizonytalan volt, és helyreállítása is komoly költségekkel járt. A jelenlegi beruházás nyomán egy olyan fejlesztés valósult meg, aminek használatakor nincs szükség a robbantásos technológia alkalmazására. Az új töltő-ürítő szerkezet üzembiztos, korszerű, és optimális hatást eredményez. A szükségtározó jelenlegi formájában magyarországi hatásterületén 52 települést érint, és az azokon élő 326 000 ember védettségét szolgálja.

A most lezárult kivitelezés során korszerűsítették az alsó megnyitási helyet, ami a tározó gyors és biztonságos feltöltését szolgálja, valamint kiépült a felső megnyitási hely is az árvízbiztonság további javítása érdekében. Mindezeken túl több mint 12 kilométer hosszúságban a Fekete-Körös bal partján, a tározón belüli töltésszakasz magasítása is elkészült. Emellett nagy teherbírású burkolt utak és vízhozammérő helyek épültek, és a két üzemirányítási központ rekonstrukciója is megtörtént.

Dr. Görgényi Ernő polgármester az átadó eseményen Gyulai Hírlapnak kifejtette, azért különösen nagy öröm a mostani beruházás megvalósulása, mert nagymértékben növeli a város árvízvédelmi biztonságát. Ezzel a kapuval hatékonyabban tudják működtetni az árvíztározó funkciót, és emellett a víz visszavezetése 52 napról 20 nap alá csökken – tette hozzá a polgármester.

Az ünnepélyes eseményt követően Szűcs Tamás területi igazgató, a kivitelezői konzorcium munkatársa a létesítményt készre jelentette, és üzemeltetésbe adta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság részére. Az átadóünnepség szalagátvágással zárult.