Hírek


2015. október 22.

Átadták a Nyíregyházát nyugati irányban elkerülő út újabb szakaszát

Az M3-as autópályától így egészen a Tiszavasvári útig lehet közlekedni. Az új szakasz 4,5 kilométer hosszú, és a Simai (Kálmánházi) úttól indulva, az új LEGO-gyár mellett haladva éri el a 36-os főutat.


Szerda délután két órakor még egy őr állta el az autópálya felé vezető kihajtót a Tiszavasváriba vezető főút és a Nyugati elkerülő új körforgalmi csomópontjában. Innentől kezdve azonban elkezdődött a visszaszámlálás, minden perccel közelebb került az időpont, amikor az autósok is birtokba vehették az új utat.

Számos fejlesztés nyomán láthatóan Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza is erősödik – kezdte ünnepi köszöntőjét az elkerülő úton felállított színpadon Tasó László. A közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelt fontosságúnak nevezte az útkapcsolatok fejlesztését. Hozzáfűzte, a 2020-ig tartó uniós gazdasági ciklusban ilyen célokra és közlekedési infrastruktúra fejlesztésére mintegy 1000 milliárd forintot kíván elkölteni a kormány.

Magyarországon az útkapcsolatok kiépítése az országhatárokig, a térségi jelentőségű utak megépítése és a megyei jogú városok bekapcsolása az úthálózatba kiemelt jelentőségű. Minden közlekedésfejlesztéssel azt szeretnénk szolgálni, hogy a gazdaság megerősödjön és azokban az időkben, amikor nem lesz már ilyen mértékű támogatás a közösségi forrásokból, akkor is megálljunk a lábunkon – mondta az államtitkár.

Az új utat ünnepélyes szalagátvágással adták át a közlekedőknek. A Nyugati elkerülő a Simai úttól a Tiszavasvári útig terjedő szakasza kétszer egy sávos és 4,5 kilométer hosszú. 85 százalékban uniós forrásból épült meg és több mint 3,3 milliárd forintba került. Nyíregyháza polgármestere az átadáson arra emlékeztetett, hogy a Nyugati elkerülőt 2025-re ígérte a szocialista városvezetés, ezzel szemben, már most sikerült a második szakaszát átadni.

– Kiemelten fontos ez az elkerülőépítés a közlekedésfejlesztés szempontjából, a város mindennapi életében is. A tranzit-teherforgalom elvitelében mindenképp szeretnénk a nagykörútról kihozni ezt a forgalmat. A gazdaságfejlesztés szempontjából is jelentős, mivel itt van mellettünk a LEGO-gyár, ahol a múlt héten jelentettük be, hogy egy nagy beruházás megvalósítása előtt állnak és tudjuk, hogy a Debreceni úti ipari park régóta betelt. Itt viszont megnyílik a város jövőjét meghatározó gazdaságfejlesztési terület, ami egyedi adottságokkal bír – mondta dr. Kovács Ferenc.