Hírek


2013. november 22.

Átadtuk az Elek-országhatár közötti útszakaszt

Befejeződött az Elek város átkelési szakasz átépítése valamint Elek – országhatár közötti új országos közút kivitelezése.


A beruházás közvetlen célja az összesen 15,7 km hosszú Elek-Ottlaka (Graniceri) összekötő út megvalósítása volt, a magyar oldalon 3,8 km út, míg román oldalon 12 km út épült.Az utat Eleken belül 2,33 km hosszan korszerűsítettük, míg az országhatárhoz vezető szakaszt 1,47 km hosszan építettük át. Az elöregedett aszfaltburkolat és ebből fakadóan a 30 km/h sebességkorlátozás már a múlté. A beruházás által a városon belül biztonságosabban, gyorsabban, kényelmesebben és könnyebben lehet közlekedni. Kiszélesítettük az utat, 2 db buszöblöt alakítottunk ki, közel 70 parkolót építettünk, a meglévő gyalogos átkelőhelyeket megújítottuk, és egy újat is létesítettünk a Lökösházi úton. A település bevezető szakaszain forgalomcsillapító szigeteket alakítottunk ki.

A közlekedési infrastruktúra kiépítése által Elek és térsége lehetőséget tud nyújtani a gazdaság intenzívebb fejlődéséhez. A korszerű út segítségével a térség vonzóbbá válhat, a helyben élők közösségei, a helyközi közlekedés résztvevői valamint az útvonalat átmenő forgalom jelleggel használók számára is. A beruházás közvetlen célja is megvalósult, azaz Elek-Ottlaka (Graniceri) között megépült az összekötő út.

A kivitelezést a DS Konzorcium (Duna Aszfalt Kft., Swietelsky Magyarország Kft.) végezte. A beruházás a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósult meg, nettó 1.780.151,340 Euro értékben.