Hírek


2015. december 1.

Befejeződött a szekszárdi vízbázis építése

November 30-án adták át a szekszárdi vízbázis, melyre azért volt szükség, mert a korábbi ivóvíz-kutakat ipari eredetű szennyezés veszélyeztette, amely három-öt éven belül elérte volna a víznyerő helyeket.


A 2012-ben indult projekt keretében a faddi Duna-parton nyolc parti szűrésű kutat fúrtak, Bogyiszlón új tisztítóművet építettek, és felújították a szekszárdi tisztító üzemet is. A Dunától közel húsz kilométernyi távvezetéken juttatják el az ivóvizet Szekszárdra.

A 35 ezer lakosú város ellátására átlagosan napi hétezer, maximálisan tízezer köbméternyi termelő kapacitást építettek ki. A kivitelező Duna Aszfalt Kft. október 22-én fejezte be a munkát, a létesítmények műszaki átadása november 19-én zárult le.

A Duna-parti kutak az eddig üzemelő Sió-parti vízbázist váltják ki, amelyet becslések szerint öt éven belül érhet el a talajban lévő diklór-etilén, amelyet a jelenleg ismert műszaki megoldásokkal nem lehet teljesen eltávolítani az érintett kutak vizéből. A szennyeződést 1993-ban a már lezárt, lőtéri vízbázis területén tárták fel. A káros anyag a korábban ott működött ipari üzemek tevékenysége következtében kerülhetett a talajba.