Hírek


2015. október 20.

BKISZ projekt elkészült 240 kilométer új csatorna Budapesten

Befejeződött a 2013-ban indult fővárosi szennyvízelvezetési beruházás, amelynek keretében 240 kilométer új csatorna épült Budapest eddig ellátatlan területein. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt zárórendezvényén beszédet mondott Tarlós István főpolgármester és Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester.


A BKISZ projekttel a Főváros a korábbi évtizedek súlyos adósságát törlesztette. 2010-ben az új városvezetés vállalta, hogy megvalósítja ezt a régóta esedékes fejlesztést, amelynek köszönhetően több tízezer fővárosi lakos élete válhat tisztábbá, egészségesebbé és komfortosabbá – hangsúlyozta Tarlós István. Az új szennyvízcsatornának köszönhetően a csatlakozó háztartások számára végleg megszűnnek a szippantással járó kényelmetlenségek és a magas költségek, továbbá a környezetvédelmi és a kényelmi előnyökön felül az ingatlanok értéke is növekedni fog a közműfejlesztés nyomán - mondta a főpolgármester.

Tarlós István kitért arra is, hogy a beruházás keretében a csatornahálózat kiépítése mellett a fővárosi szennyvízrendszer fontos elemei is megvalósultak: a dél-budai főművi rendszer befejezése után Budafok szennyvize - amely korábban a tisztítás nélkül közvetlenül ömlött a Dunába - a Központi Szennyvíztisztítóba jut. Végleg megszűnnek a dél-budai szennyvízkiömlők, a tisztítatlan szennyvíz így nem terheli tovább a Dunát – tette hozzá.

A XVIII. kerületben 2013 őszén indultak meg a munkálatok, csak itt 100 kilométer csatornát fektettek le, ezzel mintegy 7200 család életminőségén sikerült javítani – mondta Ughy Attila. Megjegyezte azt is, hogy az eredetihez képest még 2,5 kilométer csatorna lefektetésével további 140 család szennyvízproblémáját oldották meg a kerületben. A beruházásnak is köszönhetően a kerület többé már nem a főváros peremkerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakóinak életkörülményeit nagymértékben sikerült felzárkóztatni a XXI. századi feltételekhez – tette hozzá.

A BKISZ projekt azzal a céllal indult 2013-ban, hogy a főváros minél nagyobb része minél hamarabb rácsatlakozhasson a korszerű fővárosi csatornahálózatra, továbbá azért, hogy a keletkező szennyvizek káros anyagoktól megtisztítva kerüljenek vissza a természet körforgásába. A fejlesztés eredményeként 20 ezer család élete vált tisztábbá, egészségesebbé és komfortosabbá, mert szennyvizük az elavult emésztők, szikkasztók, derítők helyett immár korszerű, környezetbarát módon kerül elvezetésre.

A beruházás nettó összköltsége 34,1 milliárd forint volt, ehhez az Európai Unió a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 27,6 milliárd forint támogatást nyújtott. Az átfogó fejlesztés összesen 16 budapesti kerületet érintett, két év alatt összesen 240 kilométernyi csatorna került a föld alá.