Hírek


2020. július 15.

Csaknem teljesen befejeződtek a földmunkák az M30-as autópálya egyik szakaszán

A NIF beruházásában megépülő M30-as autópálya szerepe kettős: egyrészt bekapcsolja Miskolcot, az ország harmadik legnépesebb városát a magyar gyorsforgalmi úthálózatba, valamint jelentős szerepet játszik az európai úthálózatban is.


Ütemterv szerint halad az épülő M30-as autópálya Szikszó és Encs közötti szakasza, ahol a főpálya földmunkáinak készültsége jelenleg 90 százalékos, mindemellett pedig folyamatosan épül a pályaszerkezet – adott tájékoztatást Facebook-oldalán az építkezés állásáról a szakaszt kivitelező Colas Út Zrt.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megépülő M30-as autópálya szerepe kettős: egyrészt bekapcsolja Miskolcot, az ország harmadik legnépesebb városát a magyar gyorsforgalmi úthálózatba, valamint jelentős szerepet játszik az európai úthálózatban is.

A Miskolc és a szlovák államhatár (Tornyosnémeti) között megépülő, 2018-ban elrajtolt projekt három ütemben valósul meg:

  • az első 10,4 kilométeres szakaszt Miskolc és Szikszó között (a 30+100-as és a 40+500-as kilométer szelvények között) a STRABAG Építő Kft. és a STRABAG AG konzorciuma építi meg nettó 39,9 milliárd forint értékben;
  • a 24,2 kilométeres második szakaszt Szikszótól Encsig (a 40+500-as és a 64+700-as között) a Colas Út Zrt. és a Colas Hungária Zrt. alakítja ki, mintegy nettó 75,4 milliárd forintból;
  • a 22,1 kilométeres harmadik szakaszt Encs és Tornyosnémeti között (a 64+700-as és a 86+848-as között) a pedig a Hódút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. építi meg nettó 63,9 milliárd forintból.
     

Az európai úthálózatba is bekapcsolja az országot az M30-as

A 2x2 sávos, közel 57 kilométeres szakasz teljes értékű autópályaként fog megépülni, 130 km/órás haladási sebességgel. Az útvonalon többek közt hat különszintű csomópontot, hét alcsomópontot, valamint 25 felüljárót és 17 aluljárót is építenek. Az M30-as az Észak-Európát Délkelet-Európával összekötő nemzetközi Via Carpathia út része, a szóban forgó építkezéssel ennek a korridornak az összes magyar eleme vagy elkészült, vagy kivitelezés alatt áll. A Miskolcot Kassával összekötő, így a felvidéki magyarok közlekedését is javító pálya egyik fontos szakaszát már korábban átadták: az EuroAszfalt Kft. kivitelezésében a határ és Tornyosnémeti közötti 1,7 kilométer épült ki.

Forrás: magyarepitok.hu