Hírek


2020. október 20.

Egyre közelebb van az átadáshoz az M44-es békéscsabai szakasza

Még idén átadjuk a 17,6 kilométer hosszú, Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszt.


Az eredetileg tervezettnél másfél hónappal korábban, december közepén átadjuk a forgalomnak az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és Kondoros közötti 2x2 sávos, 17,6 kilométeres szakaszát. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásban és a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében mintegy 41, 4 milliárd forintból megvalósuló fejlesztéssel újabb megyeszékhely kapcsolódik be a gyorsforgalmi hálózatba. A szakasz kivitelezése 2018 februárjában indult el, a tervezett sebesség 110 km/h lesz. Az út átadása után gyorsabbá és biztonságosabbá válik Békés megye megközelítése, illetve javul a régió versenyképessége is.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Az összesen 95 kilométeresre tervezett M44-es gyorsforgalmi út 62 kilométeres szakaszát Kondoros - Tiszakürt között még 2019 októberében átadták, valamint a Békéscsaba és Kondoros közötti 17,6 kilométeres szakasz első 1,5 kilométere is már tavaly októberben elkészült, azóta pedig átadták a szakasz békéscsabai végpontjában épülő turbókörfogalmi csomópontot.  Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés megyei igazgatója a helyszíni bejáráson elmondta, hogy 375 millió forintból telephelyfejlesztés is történik Békéscsabán az M44-es beruházás részeként. Épül egy 670 négyzetméteres fedett, fűthető, 8 tehergépkocsi beállására alkalmas csarnok, amelyet a tervek szerint decemberben már szintén használni tudnak.

Két éven belül a Fürjesi út is elkészül

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, hogy legkésőbb 2022 augusztusára elkészül a 8 kilométeres Fürjesi út is, amely az M44-est, a 44-es és a 47-es utat, valamint a csanádapácai utat köti össze egy kétszintű csomópontban. A szakasz – amelyből 5 kilométer zöldmezős beruházás, 3 kilométer útfelújítás – 36 százalékos készültségű. A Tiszakürt-Lakitelek szakasz átadását jövő szeptemberben tervezik, jelenleg 60%-os készültségi szintnél tart. Ezen a szakaszon épül a 2x2 sávos, új Tisza-híd, amely a világon is egyedülállóvá teszi az M44-est. A Lakitelek–Szentkirály szakasz 15 %-os készültségű, befejezése 2024-ben várható, a 20 kilométeres Lakitelek–Kecskemét szakaszból pedig mostanra már 16 kilométer elkészült.

További fejlesztések vannak a küszöbön

A Szentkirályt az M5-ös autópályával összekötő 33 kilométeres szakasz tervei és engedélyei elkészültek, a régészeti munkákra és a területszerzésre a forrás rendelkezésre áll. Még az idén szeretnék kiküldeni a mintegy ötszáz helyrajzi számon szereplő ingatlanra a vételi ajánlatot - derült ki Pántya József tájékoztatójából.

Forrás: magyarepitok.hu