Hírek


2014. március 31.

Épül az első zöld aszfalttal készült útszakasz Magyarországon

A LEA (Low Energy Asphalt) technológia két éve itt van, fél évvel ezelőtt az előírások is lehetővé tették a használatát, most pedig meg is épül az első zöld aszfalttal készült útszakasz.


A Soltvadkert és Kecel között húzódó 54. számú főút egy részét aszfaltozzák az innovatív, környezetbarát eljárással készült LEA alkalmazásával. A technológia meghonosítója és a kivitelező is a magyar tulajdonú Duna Aszfalt Kft.

A zöld aszfalt magyarországi története 2012-re vezethető vissza, amikor a Duna Aszfalt Kft. jelentős modernizációt hajtott végre a Dunaharasztiban levő keverőtelepén, melynek köszönhetően alkalmassá váltak a francia licensz alapján készülő LEA (Low Energy Asphalt), alacsony energiafelhasználású aszfalt előállítására is. Az ötlet akkor merésznek tűnt, hiszen sem az előírások nem tették lehetővé a hivatalosan a mérsékelten meleg aszfalt használatát, sem a technológia nem volt közismert Magyarországon. 2013 szeptemberében azonban komoly mérföldkő érkezett el a környezetbarát útépítés életében: a mérsékelten meleg aszfalt kategória bekerült az Útügyi Műszaki Előírásokba, ami azt jelenti, hogy lehetsésges közbeszerzést kiírni a zöld aszfaltra is.

A zöld aszfalt számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik amellett, hogy nem kerül többe, mint a hagyományos eljárással készült forró aszfalt.
A LEA kiemelt tulajdonságai:

  • akár 50% energia-megtakarítást tesz lehetővé
  • 50-60%-kal csökken a szén-dioxid-kibocsátás
  • nem tapad a szállító jármű platójához
  • nedves időjárásban is beépíthető
  • az útépítés során nincs kellemetlen „aszfaltszag”
  • a keverőtelepet nem földgázzal üzemeltetik, hanem PB gázzal, így az télen is működhet

Az első LEA eljárással készült útszakasz Soltvadkert és Kecel között található Magyarországon.