Hírek


2019. december 23.

Ezzel a beruházással épül tovább a zalai tesztpálya

Többek közt az autópályaszakasz és az okosváros útépítő munkáit végzi el a Duna Aszfalt és a Szabadics a komplexumban, melyhez beláthatósági dombok és víztározó is létesül.


A TED-en kihirdették a a zalaegerszegi járműipari tesztpálya megvalósításához szükséges újabb közbeszerzés eredményét. A hirdetmény szerint a Duna Aszfalt Kft., valamint a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. kivitelezi a nettó 6,298 milliárd forintos beruházást. A nyertesek közmű- és vízépítési munkákat, valamint egyes tesztpálya modulokhoz és egyéb építményekhez kapcsolódó fejlesztéseket végeznek el.


A forgalomtechnikai munkák is a feladatok között

A közbeszerzés részleteiből kiderül, a két cégnek a tesztpálya területén megvalósuló autópályán, az okosvárosban (smart city), a körforgalmakban, illetve egyéb utakon (többek közt a kezelhetőségi pálya bekötőútján) kell kiviteleznie számos munkát. Többek közt a földműépítés, az útépítés, a pályák víztelenítése és vízelvezetése, valamint a forgalomtechnikai munkák képezik a feladatot.


A két cég eddig is főszerepet játszott a tesztpályán

A hirdetmény ugyanakkor külön kitér egy másik feladatcsoportra, eszerint többek közt a dinamikus platform szalagkorlátjának a kivitelezése, beláthatósági dombok építése, kerítés építése, a tesztpálya déli víztározótója déli kivezetésének kiépítése és a nagysebességű oválpálya alatti töltések építése is beruházás részét képezi.

A 2017 májusa óta zajló, több mint 40 milliárd forintos projektben többek között az önvezető autók egyre jelentősebb kutatási területének hazai infrastruktúráját alakítják ki, Európában egyedülálló feltételeket teremtve. A 250 hektáron épülő zalaegerszegi autóipari tesztpálya munkálataiban a Duna Aszfalt Kft. és a Szabadics Zrt. már eddig is főszerepet vállalt, megvalósítva a mélyépítési feladatokat az első ütemben.