Hírek


2015. augusztus 31.

Felrobbantották a régi víztornyot Lajosmizsén

Felrobbantották Lajosmizse egyik jelképét, az 50 éve épült víztornyot. Szándékos volt a rombolás, mivel újabb és nagyobb épült helyette.


Szerda délután több százan gyülekeztek az Iskola-tó körül, hogy tanúi legyenek a nem mindennapi eseménynek. A robbantást miskolci szakemberek végezték, és minden a tervek szerint zajlott.
Tíz szakember két napig dolgozott azon, hogy minden rendben menjen. Mivel közel van az iskola, valamint az iskolai sportpályák, precízen ki kellett számítani, hogy melyik irányba, milyen szögbe dőljön a torony.
– Vasbeton acélszerkezetet nem lehet rogyasztani, ezért éket vágtunk a torony alján, hogy a robbantás után ennek irányába dőljön le az építmény – mondta el lapunknak Völgyesi János robbantástechnikus. – Viszonylag kevés, 3,25 kg robbanóanyagot használtunk, amit 132 lyukba helyeztünk bele. Egy ilyen robbantás rutinfeladatnak számít. Lényegében azért vállaltam, mert ilyen karcsú felépítményű és vékony falvastagságú víztornyot még nem robbantottam. Egyébként ez a 138-ik magas és karcsú toronyépítmény, amit „leromboltam”.

A régi, piros-fehér „sapkás” víztorony tervei 1963-ban készültek, majd 1965-ben építették fel. A létesítmény tetejét akkor daruval emelték a toronyra, ami akkor szintén nagy látványosság volt. Sokan még ma is emlékeznek erre az ötven évvel ezelőtti eseményre, aki akkor ott volt, most is igyekezett tanúja lenni a víztorony utolsó perceinek. Bottal, járókerettel érkeztek az idősek, fényképezőgéppel és videokamerákkal a fiatalok. A torony ledöntését és a nagy por leülepedését követően sokan „ereklyét” azaz egy-egy vasszálat is begyűjtöttek, emlékbe.

A régi toronyra azért nincs szükség, mert a „Kék-víz” ivóvízminőség-javító program keretében nagyobb kapacitású új víztorony épült a városban, amit tavasszal állítottak fel, és augusztus óta üzemel. – Hasznosítása nem reális, és idővel csak romlott volna az állapota. Az Kék-víz program keretében most ingyen lebontotta a kivitelező, később ezt önkormányzati forrásból kellett volna megoldani. Ezért járul hozzá a helyi képviselő-testület a víztorony robbantásos bontási munkáihoz – tájékoztatott Basky András, Lajosmizse polgármestere.
A közel 30 ezer tonna vasbeton építményt a kivitelező Duna Aszfalt Kft. teherautókra pakolja és elszállítja, még a tanév megkezdése előtt.

A jászlajosmizse.hu oldalán egy drónos felvételt is találtunk a robbantásról.