Hírek


2018. július 9.

Így építi meg az M44-es új Tisza-hídját a Duna Aszfalt

A gyorsforgalmi úton a több mint fél kilométer hosszú műtárggyal együtt 9,9 kilométernyi 2x2 sávos szakaszt is átadnak.


Hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok a Nagykőröst Békéscsabával összekötő M44-es legújabb szakaszán, miután az uniós köszbeszerzési értesítő közölte: a feladatot a Duna Aszfalt Kft. végzi el. A most megépülő, Lakitelek-Tiszakürt útvonalon egy 556 méter hosszú új Tisza-hidat is kialakítanak az Uvaterv Zrt. tervei alapján, melynek legnagyobb szabadnyílása 152 méteres lesz. A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában valósul meg mintegy 50,3 milliárd forintból.

Uvaterv Zrt.

10 kilométernyi 2x2 sávos út is épül

A folyamatosan épülő, 2x2 sávos M44-es gyorsforgalmi út legújabb szakaszán emellett megtervezik és kialakítják 9,9 kilométeres pályát a 21+100 km szelvénytől a már kivitelezés alatt álló Tiszakürt és Kondoros közötti útvonalig.

Emellett a projekt során többek között 2 különszintű csomópontot is létrehoznak és a lakitelki mérnöki telepet is kiépítik. A beruházó opciós lehetőségként fenntartja a 4625-ös út és 44-es főút közötti szakasz, illetve a kapcsolódó vasúti átkelő és csomópont tervezési és kivitelezési feladatait, melyeket a nyertes pályázattevővel elkészíttethet.

Eddig mintegy 60 kilométeren folyt a munka

A dél-alföldi gyorsforgalmi úton eddig három útvonalon zajlott az építkezés:

  • a Tiszakürt és Kunszentmárton közötti 20,5 kilométeren a Duna Aszfalt Kft. és a Hódút Kft. dolgozik,
  • Kunszentmárton és Csabacsűd között (20,5 km) az EuroAszfalt Kft., Swietelsky Magyarország Kft., Soltút Kft., A-Híd Zrt. alkotta konzorcium építkezik,
  • valamint Csabacsűd és Kondoros között (20,4 km) szintén a Duna Aszfalt és a Hódút a kivitelezők.

Ebben a három részberuházásban összesen négy különszintű csomópont, 49 híd, négy vadátjáró, öt ökológiai átjáró épül. Az első alszakaszon Kunszentmártonnál egy 450 méteres acél ívhíd épül a Körösön, ami meglévő a Körös-hidak építészeti hagyományait követi.