Hírek


2019. október 24.

Kerékpárutakkal fejlesztjük Szolnok térségének turizmusát

A fejlesztés részeként több kerékpárút is létesül a Duna Aszfalt kivitelezésében, amely Millér elérhetőségét szolgálja majd.


Elkezdődött a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Millér turisztikai területének elérhetőségét szolgáló út fejlesztése a Duna Aszfalt Kft. munkájával. A beruházás során az érintett területen kétirányú kerékpárutat hozunk létre.

Az első kerékpárút szakaszt a volt laktanya térségében létesülő új városi gyűjtőút és a Mester út (3225 j. út) tervezett körforgalmú csomópontjától építjük meg a Mester út jobb oldalán a városból kifelé haladva. A kerékpárutat a besenyszögi vasúti aluljáróban vezetjük majd át, és az út az aluljáró után lévő, vasúttal párhuzamos meglévő külterületi szervizúthoz (Millér melletti útszakasz) csatlakozik. A meglévő közúti oldalárkot a teljes érintett szakaszon átépítjük. A kerékpárút besenyszögi aluljáróban történő átvezetésének helyigénye miatt a Mester út (3225 j. út) rövid szakaszát átépítjük, mintegy 1,5 méterrel balra eltolva.

A második kerékpáros szakasz a 3225 j. útra csatlakozó kiszolgáló úttal együtt létesül majd. A meglévő, rossz állapotú útburkolatot a Millér-főcsatorna hídjáig elbontjuk, majd hat méter szélességben újjáépítjuk, és a kétoldali nyitott kerékpársávot felfestjük. A Millér-híd utáni burkolatszakaszon kétoldali szélesítéssel és burkolat-megerősítéssel átépítjük az útszakaszt, majd itt is nyitott kerékpársávot hozunk létre a Tisza-gátig. A Millér-főcsatorna északi oldalán átépítendő útszakaszon - legfőképp a horgászok járműveinek szabályszerű várakozására - a baloldalon helyenként szélesebb padkát építünk. A szakasz teljes hossza az összekötő út és a Tisza-gát között több mint két kilométer lesz.


A földútból is kerékpárutat alakítunk ki

A második kerékpárút szakasz végén kerékpáros pihenőhelyet alakítunk ki 10 darab kerékpár-férőhellyel, melyet aszfaltburkolattal építünk ki. A pihenőhelyen kialakítunk egy esővédő, illetve árnyékolópavilont térképpel felszerelve, továbbá asztalokat, padokat és szeméttárolókat is elhelyezünk itt. A beruházás részeként a Millér földutat is átépítjük, amely a Millér-főcsatorna hídjától ágazik le, és halad a csatorna déli oldalán lévő töltésen egészen a Múzeumig. A meglévő földúton a töltés egy részét elbontjuk, mivel a meglévő koronaszélesség nem elegendő a kerékpáros út kialakításához. A szakasz teljes hossza mintegy 570 méter lesz.