Hírek


2016. december 9.

Letették az északi elkerülő út második szakaszának alapkövét

Csütörtökön délelőtt ünnepélyesen letették a 445-ös számú, Kecskemétet észak felől elkerülő főút második szakaszának alapkövét.


Az állami forrásból megvalósuló, több mint 5,7 milliárd forint értékű beruházás keretében egy 3,3 kilométeres, 2x1 sávos út épül meg az 5-ös főút és az M5-ös autópálya között. A várhatóan 2018 negyedik negyedévére elkészülő beruházás a Modern Városok Program keretében Kecskeméten megvalósuló első fejlesztés.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az alapkő letétele előtti beszédében hangsúlyozta: fontos mérföldkő ez Kecskemét életében. Kijelentette: 2010 után felívelő szakasz indult egy a magyar gazdaságban, és Kecskemét ennek a fejlődésnek az egyik zászlóshajója. A Mercedes-gyár építése új korszakot nyitott a város életében. Ezzel párhuzamosan ugyanis hihetetlen ütemben kezdett fejlődni a település infrastruktúrája, és ez nem változik majd a következő években sem.

Zombor Gábor országgyűlési képviselő hangsúlyozta: majdnem harminc éves álom válik valóra azzal, hogy a kormány támogatásának, a korábbi szakasz esetében az uniós forrásoknak, és nem utolsó sorban annak, hogy a városvezetők hatékonyan lobbiztak a beruházásért, végre megépülhet a 445-ös számú, Kecskemétet észak felől elkerülő főút újabb szakasz is, ezzel pedig teljessé válik az elkerülő.

Zombor Gábor annak a véleményének is hangot adott, hogy a beruházáshoz nyújtott állami támogatás egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kormány elismeri a városvezetés munkáját.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás első megvalósuló fejlesztés a Modern Városok Program keretében, amelyet idén februárban írtak alá Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szól arról is, hogy az északi elkerülő az egyik legfontosabb eleme lesz a modern Kecskemét közlekedési hálózatának. Egy vadonatúj ütőér, amelyik azon túl, hogy tehermentesíti a belvárosunkat, jobbá, egészségesebbé teszi a kecskemétiek életét, és újabb lendületet ad a gazdaságunknak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a város vezetése számára nagyon fontos a közlekedési infrastruktúra fejlesztése Kecskemét belső részein is. Ennek szellemében készül majd el egy-egy körforgalmi csomópont a Nyíri úton, illetve a Bem utca végén, az aluljáró előtt.

- Vállalkozásaink a világ minden részére szállítanak. Egyre fontosabb nekik, hogy megkönnyítsük a logisztikai munkájukat, hogy hozzájáruljunk a „just in time” típusú rendszerük sikerességéhez. Ez városunk érdeke. Ha ezek a vállalkozások gond nélkül, pontosan, a vállalt határidőre el tudják juttatni termékeiket a célpontokba, akkor még több megrendelésre számíthatnak, és újabb munkahelyeket teremthetnek. A vállalkozásainknak is létfontosságú tehát egy modern úthálózat. Egy települést az tesz valódi egyetemi várossá, hogy minden tehetséges diák számára elérhető, függetlenül attól, hogy honnan érkezik. Kecskemét minden tehetséges diákra nyitott, éljenek az országhatárokon innen, vagy éppen azokon túl. Szeretnénk, ha elérhetőek lennénk minden fiatal számára. Ehhez is modern infrastruktúra kell. A kulturális kínálatunkat is szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni. Határozott célunk, hogy a kecskeméti rendezvényekre egyre többen jöjjenek itthonról és külföldről egyaránt. Modern úthálózat nélkül ez a terv is csak vágy maradna.

Teljesen világos, hogy modern infrastruktúra nélkül nincsen modern város, hogy nem létezhet modern Kecskemét. Ezért fejlesztjük az úthálózatunkat, és ezért építjük meg az északi elkerülőt. Kecskemét, amit ígér, mindig betartja. Mert vannak erős szövetségesei, támogatói, akik ott állnak mellette. Kecskemét képes lesz valóban a legjobb magyar várossá fejleszteni magát, mert az építkezésben a kormány is mellette áll. A magyar kormány érti, hogy Kecskemétnek, a kecskemétieknek mire van szüksége. Ezért vett be minket a Modern Városok Programba, és ezért támogatja az infrastruktúránk 21. századivá fejlesztését.

A magyar kormány érti, hogy mi kell nekünk ahhoz, hogy munkát, biztonságot, és otthont adjunk az embereknek. Azért lehetünk ma itt, mert a terveink, elképzeléseink megvalósításához egy nagyon erős szövetségest nyertünk meg. A magyar kormánynak köszönhetjük, hogy városunk egy nagyot léphetett a közlekedési hálózatának fejlesztésében – állapította meg Szemereyné Pataki Klaudia.

Néhány adat a beruházásról: A 445-ös számú, Kecskemétet észak felől elkerülő főút M5-ös autópálya és az 5-ös főút 3,3 kilométer hosszú. A kivitelezés nettó költsége nettó 5 milliárd 750 millió forint. A beruházás keretében elkészül egy különszintű csomópont az elkerülő út és az autópálya keresztezésében, négy új körforgalom. A Ladánybenei úti kerékpárút körforgalom melletti elvezetése átépül, és a Nyíri út mellett kerékpárút létesül. A II. ütem elkészültével bezárul a Kecskemétet északról elkerülő út. Várható átadás: 2018 negyedik negyedéve.