Hírek


2015. november 26.

Nagy munka volt – lezárult az ivóvízminőség-javító program

Hihetetlen vállalkozás, óriási munka volt, de megérte – mondta beszédében Fülöp Róbert a „Mindennapi vizünk”Ivóvízminőség-javító Társulás elnöke. – Köszönöm mindenki munkáját és igyák bátran a térség egészséges ivóvizét – fűzte hozzá.


A programban részt vevő települések vezetőinek és a kivitelezők jelenlétében a Csipke Hotel konferenciatermében tartották az ivóvízminőség-javtó program ünnepélyes projektzáróját. Köszöntőjében Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője gratulált a településeknek az összefogásért.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb vizes beruházása zárul. A cél érdekében 14 település fogott össze. Ezeken a helyeken mindenhol valamilyen határérték feletti komponens volt a szolgáltatott vízben. Főként az arzén, vas, mangán és ammónium tartalom tért el az előírt értékektől.

A Duna Aszfalt Kft., a Kristály Kft. és a Vízépszolg ’94 Kft. alkotta konzorcium végezte a kivitelezést. A beruházás keretében többek között kutakat fúrtak, új vezetékeket építettek, hálózatot tisztítottak, új technológiákat szereltek be, kezelőépületeket építettek vagy újítottak fel. Harkakötönyben és Kiskunhalason még új víztorony építése is szükségessé vált.

Bácsszőlősön Csikériával közösen, kistérségi rendszerben valósult meg a beruházás. A víztisztító technológia kiépítése a meglévő Csikériai vízmű telepen valósult meg. A két település vízellátó rendszerének összekötését távvezetékkel oldották meg.

Borotán két olyan útszakasz is volt, ahol gondot okozott a pangó víz, most ez is megoldásra került. A program a vízhálózat 20 százalékán, a legproblémásabb helyeken nyújtott segítséget. Harkakötönyben az ivóvíz vezeték hálózat 10 százaléka lett kicserélve. Ez az Árpád utcai közel 600 méteres fővezeték cseréjét jelentette.