Hírek


2015. szeptember 25.

Párizsban és Moszkvában van hasonló nagyságú víztisztító, mint Miskolcon

Kelebia és Tataháza között 11 milliárd forintból 30,5 kilométeren felújították az 55-ös számú főutat, amelynek terhelhetősége így 11,5 tonnára nőtt – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szerdán az MTI-vel.


Az európai uniós és magyarországi forrásokból finanszírozott beruházás kivitelezője a Duna Aszfalt Kft. volt.
Az 55-ös számú másodrendű főút a dél-alföldi és a dél-dunántúli régiók egyik fontos közúti folyosója, amely az országhatárral közel párhuzamosan haladva köti össze Szegedet a Dél-Dunántúllal. A szakaszon 3 új csomópont létesült, korszerűsítettek 3 kanyarodósávos csomópontot és 2 vasúti kereszteződést.

A közlemény szerint a mórahalmi elkerülő út június végi forgalomba helyezésével, a Kelebia-Tataháza, majd a Tataháza-Baja és a Szeged-Mórahalom közötti korszerűsített szakaszok átadásával 78 kilométeren lehet biztonságosan, szélesebb burkolaton közlekedni az 55-ös számú főúton, a külterületi részeken 28 kilométer kerékpárutat is építettek.

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/kelebia-es-tatahaza-megujult-az-ut-630808

Párizsban és Moszkvában van hasonló nagyságú víztisztító, mint Miskolcon

2015. 09. 25.

A „víztiszta” kifejezés ma már valóság. Felavatták az új ultraszűrő technológiát Miskolctapolcán.

Senki nem emlékszik rá szívesen, de valójában a 2006-os ivóvíz-szennyezettség és tömeges megbetegedés az oka annak, hogy elindulhatott az a projekt, ami pénteken ért véget. Olyan víztisztítót építettek, amiben a 0,02 mikronnál nagyobb részecskéket, tehát a baktériumokat és a vírusokat sem engedi át a membrántechnológiára épülő szűrőberendezés. Ezzel ezerötszáz köbméter víz tisztul meg óránként.

– Ez már a huszonegyedik század technológiája – mondta Üszögh Lajos, a MIVÍZ Kft. ügyvezető igazgatója. – Ezzel a fejlesztéssel elértük azt, hogy a miskolci lakosság kétharmada számára szolgáltatott víz tiszta, ásványi anyagokban gazdag és ráadásul ízletes legyen.

A baktériumokat és vírusokat tehát megszűrik, de a sót, a magnéziumot és a kalciumot nem, amitől a víznek jó íze van. Pfliegler Péter demonstrálta is, hogy szívesen fogyasztja a miskolci vizet.

– A Zöld Város projekthez több program is kapcsolódott már az elmúlt öt év során – mondta. – Kilencmilliárd forint került már Miskolcra a kormánytól. Így épülhetett meg például a szennyvíztisztító mellett a biogáz telep. A miskolctapolcai víztisztító pedig százszázalékos támogatásból 2,8 milliárd forintból készült el.

Az összegen túl százszázalékos még a magyar munka is. A víztisztítóban található nyolc szűrőegységet magyar cégekből álló konzorcium építette, többek között szerepelt a Duna Aszfalt Kft. és a Hidrofilt Kft.

– Újabb mérföldkőhöz érkezett a térség fejlődése, ami mindig a helyi közösségekből indulhat ki – mondta Makai Martina zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár. – Ez a beruházás a környezetvédelem szempontjából is nagyon fontos. Nem beszélve a klímaváltozás okozta vízhiányról, amit jósolnak a szakemberek. Mindenkinek alkotmányos joga van az egészséges ivóvízhez. A kormány eddig is, és 2020-ig még sokat támogatja majd az ágazatot.

Az új, korszerű ultraszűréses technológia kiépítése magas színvonalon biztosítja az egészséges vízellátást.