Hírek


2015. október 22.

Sarkadi szennyvíz: befejeződött a város legnagyobb beruházása

Befejeződött a Békés megyei Sarkad város történetének legnagyobb beruházása, csaknem kétmilliárd forintból megvalósult a szennyvízelvezetési és -tisztítási projekt - mondta Mokán István (Fidesz) polgármester kedden, a fejlesztés záró rendezvényén.


A városvezető kifejtette: a beruházás révén a település csaknem 100 százalékában kiépült a csatornahálózat, valamint korszerűsödött és több mint kétszeresére nőtt a szennyvíztisztító-telep kapacitása. A város a pályázatot 2010 nyarán adta be, a munkálatok azonban a közbeszerzési eljárások elhúzódása miatt csak tavaly nyáron kezdődtek meg. A kivitelező konzorcium két cége, a szennyvíztelepet korszerűsítő Pureco Kft. és a hálózatot kiépítő Duna Aszfalt Kft. 550 nap alatt befejezte a munkálatokat - ismertette a polgármester.

Mokán István elmondta: a beruházás részeként több mint ezer új háztartást kapcsoltak a rendszerbe, tizenhét kilométer új gerincvezeték, közel nyolc kilométer új bekötővezeték, három kilométer új nyomóvezeték és két új átemelő épült. A sajtótájékoztató helyszínén, a szennyvíztelepen a polgármester arról is szólt, hogy a telepen a víztisztítás energiahatékonyabb a korábbinál, és a tisztított szennyvíz minősége jobb, mint a befogadó Gyepes-csatornáé. Mokán István hozzátette: további 105 millió forintból elvégezték a kivitelezésben érintett utcák újraaszfaltozását, ennek költségét az önkormányzat és a Sarkadi Csatornamű Társulat finanszírozta. Október végéig huszonöt utca kap új aszfaltburkolatot, a munkát a Hódút Kft. végzi, amely özbeszerzési eljáráson nyerte el a megbízást. A városvezető hangsúlyozta: a beruházás révén fejlődött az infrastruktúra, javítani tudtak a belvízvédelmi helyzeten, és a környezet védelméhez is hozzá tudtak járulni. Gajda Róbert megyei kormánymegbízott ünnepi beszédében ugyancsak kiemelte a környezetvédelmi szempontokat, elmondása szerint a talaj- és a vízkészlet terhelésének csökkentése a mezőgazdasági adottságokkal rendelkező Békésben a jövőt, a kitörési pontot jelenti. Elmondta: a projekt költségeinek 95 százalékát európai uniós támogatásból, a Környezet és Energia Operatív Programból (KEOP) finanszírozták.