Hírek


2013. április 24.

Teljes biztonság Miskolc vízellátásában

Magyarországon is újdonságnak számító víztisztítási technológiát építenek ki Miskolctapolcán, azért, hogy a város vízellátása az év minden évszakában tökéletes minőségű vizet biztosítson a miskolciaknak.


 A több mint kétmilliárdos ivóvízvédelmi kivitelezésről szóló szerződést kedden írta alá Kriza Ákos polgármester, s a munkát végző cégek ügyvezetői.Kriza Ákos utalt a 2006-os kalici vírusra, amely sokakat betegített meg. Mint mondta ennek, s az ilyen fertőzéseknek vet véget a fejlesztés, amely megkezdődik.

– Miskolc lakosságának mintegy felét, vagyis 70-80 ezer embert lát el ivóvízzel a Bükk-hegység karsztvíz-bázisra települt, miskolctapolcai szivattyús üzemű vízműve. Ezúttal egy olyan fejlesztés kezdődik meg, amely teljes biztonságot jelent a miskolciak számára. Ilyen mértékű fejlesztés az elmúlt 25-30 évben nem volt. Idén 100 éves a miskolci vízmű-szolgáltatás, amelynek méltó koronája ez a projekt – mondta a polgármester, majd ezt követően szólt arról, hogy a projekt összköltsége 2.818 millió forint, amelyből 82 százalékot a Kohéziós Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése finanszíroz, tovább kiemelte, hogy a megvalósításhoz szükséges önerő teljes költségét, vagyis több mint 502 millió forintot a Belügyminisztérium EU Önerő Alapjának támogatásával biztosítanak, így a több mint kétmilliárdos fejlesztés 100 százalékosan állami támogatásból valósulhat meg. A polgármester hozzátette, jelen időjárási viszonyok között normál üzemi eljárás van, de a víztermelő telephelyeken folyamatos, 24 órás forrás monitoring működik, amely a források nyersvizének minőségi változását méri.

Üszögh Lajos, a MIVÍZ ügyvezető igazgatója kiemelte, idén több beruházást tudtak megvalósítani pályázatok révén, majd szólt a miskolctapolcai vízbázisról, s kiemelte a karsztvíz minősége kiváló, ám az időjárási körülmények változásával adódhattak problémák, amelyeket az új technológia teljesen megszűntet majd.

– A fejlesztéssel megszűnnek a problémák, s a fejlesztés egyben hosszú távú garanciát jelent majd a vízellátás területén. A miskolctapolcai vízmű-telep korszerűsítésére irányuló, több mint 2.500 millió forintos fejlesztés konkrét célja egy korszerű víztisztítási technológiakiépítése 800 négyzetméteren, a meglévő berendezések korszerűsítésével, valamint két 500 köbméteres térszíni ivóvíztároló-medence megépítésével – tette hozzá.

A Miskolc város ivóvízellátás biztonságának javítása korszerű víztisztítási technológia kiépítésével, Miskolctapolca vízbázisának súlyos veszélyeztetése miatt elnevezésű projekt kivitelezői a HIDROFILT Kft. és a Duna Aszfalt Kft., amelynek ügyvezetői és projektvezetői is részt vettek a tájékoztatón. Nádori István, a HIDROFILT Kft. ügyvezetője szólt a cégről, s elmondta, a Miskolcon kezdődő fejlesztés országosan is újdonság lesz. Mint említette, egy próbaüzemen már túl van a rendszer, amelyen pozitív eredményt hozott. Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezetője szintén ismertette cégét, s kiemelte a kft. a mélyépítés teljes skáláját lefedi. A kft. részéről Szűcs Tamás projektvezető ismertette a kivitelezés módját. Mint mondta az ultraszűrő a szűrőmembránnak köszönhetően az ásványi anyagokat megtartva szűri majd ki a vízből a különböző bacilusokat, vírusokat.

– A kivitelezés, amely az aláírást követően meg is kezdődik, 2014 februárjára fejeződik be, ezt követi majd egy 9 hónapos, 2014 novemberéig tartó próbaüzem – tette hozzá, majd átadta a szót a HIDROFILT Kft. projektvezetőjének, Hanz Péternek, aki a technológiát ismertetve elmondta többek között azt is, hogy az egyik legfontosabb előny, hogy alacsony energiafelhasználással működik majd a berendezés.