Hírek


2020. július 23.

Tovább bővült, és Szolnok közelébe ért az M4-es

A Duna Aszfalt által kivitelezett szakasznak köszönhetően immár több mint 60 kilométeres egybefüggő négysávos út vezet Budapestről a megyeszékhely közelében fekvő Abonyig.


Csütörtök délelőtt Abony térségében átadták az M4-es gyorsforgalmi út Cegléd és Abony közötti szakaszát. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházását a Duna Aszfalt Kft. kivitelezte mintegy 26,3 milliárd forintból a 73+235-ös, illetve a 90+859-es kilométerszelvények között. A 17,6 kilométeres szakasz által immár a fővárostól Szolnok közelébe lehet eljutni egybefüggő négysávos úton. Ez Üllőtől (28+856-os szelvény) számítva mintegy 62 kilométernyi gyorsforgalmi utat jelent, amely a 2017-es üllői alapkőletétel óta épült ki.  Az M4-es fejlesztése a térségben a szolnoki elkerülővel folytatódik (Abony-Törökszentmiklós) a Duna Aszfalt és a Colas kivitelezésében. A gyorsforgalmi útnak köszönhetően a megyeszékhely a korábbi 1,5 óra helyett körülbelül 1 óra alatt megközelíthető lesz.
 

Új aluljárók és csomópontok is épültek

A most átadott fejlesztésben a 73+235-ös és a 79+230-as kilométerszelvény között új nyomvonal épült ki, míg a 79+230-es és a 90+859-es között kilométeren a meglévő kétszer egy sávos szakaszt bővítették kétszer kétsávossá. Az utat úgy tervezték, hogy a későbbiekben autópályává fejleszthető legyen, azonban addig a megengedett sebesség 110 km/óra.

A projekt során emellett többek között:

  • 2 különszintű csomópontot építettek meg,
  • 4 új aluljárót alakítottak ki,
  • felújítottak három aluljárót és egy felüljárót,
  • a beruházás részét képezte egy 1,2 km-es kétsávos főút, egy 1,1 km-es kétsávos mellékút és egy 3 km-es kétsávos önkormányzati út felújítása, valamint 6,5 km-nyi önkormányzati földút építése is;
  • a Tápiószele-Abony összekötő út térségében egy kétoldali, egyszerű pihenő is létesült,
  • illetve 2,2 km-en zajárnyékoló fal épült.


Három további szakasszal ér el az országhatárig az M4-es

Az átadón az innovációs és technológiai miniszter is részt vett. Palkovics László elmondta, ezzel a szakasszal elkészült a gyorsforgalmi út teljes Pest megyei része. Hozzátette: 2022 tavaszáig megépül a Szolnok elérését és elkerülését biztosító Abony-Törökszentmiklós út is. Továbbá folyik a Törökszentmiklós-Berettyóújfalu közötti 95 kilométeres útszakasz építésének előkészítése folyik, az engedélyezési tervek várhatóan idén elkészülnek.  A nyáron pedig lezárulhat a közel 30 kilométeres Berettyóújfalu és a határ, Nagykereki közötti szakasz átadás-átvétele is.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, a társaság  hosszú távra készíti a beruházásait. "Az utak karbantartásáról mérnökségi telepek fognak gondoskodni" - fogalmazott a vezető. "A régi Monori és Ceglédi Mérnökségi telep felújítására vonatkozó kivitelezői szerződést a napokban aláírjuk. A munkák ezt követően el is indulhatnak. A fejlesztés várhatóan 2010 nyarára fejeződik majd be. Monor közelébe pedig egy új kombinált mérnökségi telep épül. Itt a tervek már elkészültek. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás varhatóan még idén elindul és a munkák jövő tavasszal elkezdődhetnek.”

Forrás: magyarepitok.hu