Hírek


2017. július 7.

Ütemesen épülő utak a Dél-Alföldön

Békés megyében hatalmas lesz az előrelépés


A tervek szerint zajlik Békés megyében az M44-es autóút építése, ehhez hasonlóan készül a Hódmezővásárhelyt elkerülő szakasz is.

A terveknek megfelelően, ütemezetten halad az M44-es gyorsforgalmi út építése, a Tiszakürt-Kondoros közti szakasz 2019. harmadik negyedévi átadása tarthatónak látszik - mondta tegnap Dankó Béla országgyűlési képviselő. A képviselő a leendő csabacsűdi üzemmérnökségnél zajló építési területen tartott sajtótájékoztatón a távirati iroda beszámolója szerint ismertette: jelenleg a földmunkák és a régészeti feltárás zajlik. Az M44-es elkészültével "Békés megye be lesz kötve az ország vérkeringésébe" - fogalmazott a képviselő. Hozzátette: a kormány a Tiszakürt-Kondoros közti, mintegy hatvan kilométeres szakaszra 145 milliárd forintnyi hazai forrást szán. Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője ismertette: a lőszermentesítéssel, valamint a cserje- és bozótvágással már a teljes hatvan kilométeren végeztek, egyes szakaszokon pedig földmunkák és töltésalapozási munkák folynak. Idén ősszel kezdődik a próbaszakaszokon az aszfaltozás és a keresztező földutak felújítása. Az M44-es gyorsforgalmi útnak három szakasza lesz: a Kecskemét, Nagykőrös és Tiszakürt közötti 31 kilométeres, a Tiszakürt és Kondoros közti 61,4 kilométeres, valamint a Kondoros és Békéscsaba közötti 17,6 kilométeres szakasz. Így összesen 110 kilométer, amelyből 54,6 kilométernyi fejlesztés Békésben valósul meg.

Hódmezővásárhely közelében 12,7 kilométer hosszú elkerülő út épül 27,9 milliárd forintért, és a tervek szerint 2018 tavaszára készül el. Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere egy tegnapi eseményen kiemelte, nagyon várták az elkerülő megépülését, hiszen jelen pillanatban ez a legnagyobb beruházás Hódmezővásárhelyen. A jelentősége kiemelkedő, mert most naponta közel tízezer jármű halad át a településen, 2018 tavasza után ez várhatóan jelentősen csökken.