Projekt


2019. november 21.

Újjáéled a Közép-Tisza fontos vízi élőhelye: elrajtolt a projekt

A Duna Aszfalt munkájával 60 hektárnyi Tisza-holtágon végeznek természetvédelmi és revitalizációs munkát.


Tiszakécske és a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron élesztik újjá a Holt-Tisza és annak három holtágának élővilágát, a projektet a szintén tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. vállalta el. A korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek így visszanyerhetik vitalitásukat és számos védett fajnak, illetve egy összetett ökoszisztémának adhatnak otthont. A projekt bruttó összköltsége 1,2 milliárd forint, melyet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív (KEHOP) prorgam támogat.

Természetközelbe kerül a teljes város

Nem csupán Tiszakécskének, de a környező térségnek is jelentős előrelépés a beruházás, mivel a vizes élőhelyek nagyon fontosak a területen. A helyiek külön örülnek a tanösvénynek, melynek köszönhetően még környezettudatosabban nevelhetik majd a tiszakécskei gyerekeket.

Fontos, hogy élhető legyen a környék

A vizes élőhelyek roppant fontosak a kisebb részben a Tisza és jelentős részben a Duna által határolt megyének. Még szebb és vonzóbb lesz a Tisza környékbeli térsége mind a helyieknek, mind pedig minden más érdeklődőnek is.

Lokálpatrióták vezetik a munkát

A beruházás 20 hónap alatt készül el. A Duna Aszfalt, a hazai mélyépítés meghatározó cége a beruházásban az alábbi célokat érik el:

  • Holt-Tisza vizes élőhelyeinek rehabilitációja,
  • a holtágak természeti jellegének erősítése, vizesélőhely jelleg megőrzése,
  • természeti-táji örökség hosszú távú megmaradásának elősegítése fenntartható módon,
  • jelenleg is megtalálható jelölőfajok élőhelyeinek javítása, bővítése, új jelölőfajok számára alkalmas élőhelyek kialakítása,
  • természetközeli állapotú élőhelyek közötti ökológiai kapcsolatok fenntartása, javítása.

Ehhez többek között a holtágak iszapkotrására, a partok rendezésére és a holtágak közötti vízkormányzó műtárgyak felújítására van szükség. Ezzel együtt még kiépítik az említett holtágak vízutánpótlását biztosító vízkivételi műtárgyat, a Tisza 277,65 folyókilométer szelvényében, valamint átadnak egy tanösvényt is a megújult élőhelyen, az 1-es holtág területén.